Creșterea prețurilor și implicațiile dure pentru puterea de cumpărare a salariaților

Inflația a ajuns la 8% la sfârșitul lui 2021, un nivel nemaiîntâlnit din anii 2000. Altfel spus, la sfârșitul lui 2021 prețurile pentru bunurile și serviciile de consum erau în medie cu 8% mai mari decât la sfârșitul lui 2020. Această evoluție a fost extrem de rapidă și cu totul neașteptată. Mai mult, în februarie anul acesta, Banca Națională a prognozat o inflație de peste 11% în al doilea trimestru al anului, inflația continuând să se mențină la niveluri ridicate (peste 4%) până la sfârșitul lui 2023. Ar fi pentru prima oară din 2005 și până în prezent când inflația va fi exprimată printr-un număr cu 2 cifre.

Prognoza evoluției inflației publicată de Banca Națională a României în februarie 2022

În spatele acestei creșteri generale a prețurilor stă în primul rând o explozie a prețurilor la energie și la materii prime, explozie pe care gubernanții noștri nu sunt în stare să o gestioneze și contracareze. În special prețul gazului a crescut enorm: la finalul lui 2021, la nivel internațional, prețurile gazelor naturale erau de 6 ori mai mari decât în aceeași perioadă a lui 2020. Această creștere antrenează mai întâi o creștere a prețului electricității. În combinație cu creșterea prețurilor celorlalte materii prime importante, această evoluție alimentează o creștere generală a produselor industriale. În România, prețurile produselor industriale pentru piața internă erau la sfârșitul lui 2021 cu 40% mai mari decât în aceeași perioadă a lui 2020. Prețurile bunurilor și serviciilor de consum au crescut mai lent, însă creșterea va accelera în perioada următoare. Altfel spus, pentru salariați, ce e mai rău abia urmează.

În ciuda tuturor acestor date, creșterea prețurilor nu este în mod necesar o problemă pentru companii. Dimpotrivă, mulți angajatori profită de contextul inflaționist pentru a creștere prețurile mult peste nivelul creșterii costurilor, realizând prin urmare performanțe financiare cu totul excepționale. Per ansamblu, la nivel internațional, profiturile sunt la niveluri record în multe sectoare de activitate. În ceea ce-i privește pa angajați, un exemplu perfect în acest sens este creșterea salariului minim la începutul lui 2022. Anuntață ca un act de generozitate, creșterea de 8% se traduce de fapt într-o scădere a puterii de cumpărare a salariului minim, din moment ce știm că în următoarele luni inflația va depăși cu mult acest nivel. Așadar, guvernanții nu au ajutat cu nimic angajatul de rând cu această majorare.

Evoluția cotațiilor internaționale ale materiilor prime (Banca Națională, februarie 2022)

Prețurile producției industriale pentru piața internă (Banca Națională, februarie 2022)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?